top of page
  • Writer's pictureMel Lucy Bruneel

A friend in Need: Ukraine 🇺🇦

Updated: Mar 25, 2022Ik maakte dit schilderij in november 2021 en gaf het de naam 'a friend in need'. Het was de eerste keer dat ik met dit kleurenpalet schilderde. Zoals velen van ons ben ik geschokt door de oorlog in Oekraïne. De gevolgen zijn immens. Ik dacht na over hoe ik kon helpen in deze afschuwelijke situatie. Toen herinnerde ik me onderstaand schilderij dat ik elke maanden geleden maakte en zag meteen een link met de huidige situatie.

Je zou zelfs kunnen suggereren dat het rode licht in de verte oorlog symboliseert. Met dit werk zou ik graag geld in zamelen.


Het liefst help ik mensen die onderdak zoeken hier in België. Ik geef bij voorkeur voorrang aan mensen van kleur na de verschrikkelijke meldingen van racisme rondom de grenzen van Oekraïne. Zij maken niet enkel de verschrikkingen van oorlog mee, maar ook een andere lelijke kant van de samenleving.Ik werd na het artikel uitgenodigd door Aansteker om te praten over dit schilderij en mijn praktijk. U kan deze beluisteren op onderstaande knop.

We hebben €800 kunnen inzamelen. Manu Corynen zal de gelukkige nieuwe eigenaar zijn van dit schilderij, met de herinnering dat hij verschillende mensen heeft kunnen helpen door middel van deze aankoop. De opbrengst is inmiddels gestort naar het Kapucijnenklooster op de Ossenmarkt, op de moment dat ik dit schrijf, zijn er 41 mensen en kinderen die daar opvang krijgen. Broeder Marcin heeft zelf Poolse roots en

helpt mensen van de grens tussen Polen en Oekraïne naar België. Bij aankomst kunnen ze opvang vinden in het klooster waar ze worden begeleid naar o.a. het vinden van een nieuwe woonplaats en inschrijving van de scholen voor de kinderen. Met het geld kunnen ze levensnoodzakelijke dingen kopen als voeding en middelen voor transport.


Op vrijdag 25 maart gingen we langs bij het klooster en hadden we een gesprek met broeder Marcin. Hij vertelde dat heel het klooster ondersteboven werd gehaald en heringericht om plaats te maken voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Het is duidelijk dat ze hard werken om soelaas te bieden en dit voor zo veel mogelijk mensen.


Het klooster kan uw hulp gebruiken, ze zoeken:


LEVENSMIDDELEN: conserven, olie, suiker, deegwaren, meel, gries, rijst, thee, koffie, snoepgoed, UHT-melk, groenten/fruit in blik (b.v. bonen, erwten, maïs, ananas, perzik), tomatenpuree in kartons, gedroogd fruit, noten.


COSMETISCHE EN CHEMISCHE PRODUCTEN: douchegels, shampoos, zepen, tandenborstels en tandpasta’s, barrièrecrèmes, maandverband, babypampers, wasvloeistoffen, afwasvloeistoffen.


BENODIGDHEDEN, speciaal voor wonden en brandwonden: thermische dekens, steriele gazen, steriele kompressen, breiwerk, elastische verbanden, ampullen zoutoplossing, ontsmettingsmiddelen, wegwerphandschoenen, steriele verbandslips, tourniquets, verbandscharen.

We zamelen ook nieuwe dekens en slaapzakken in!

OPMERKING: Wij zamelen geen kleding in. misschien alleen in kleine hoeveelheden.


Het klooster neemt ook donaties aan.

Het is een goed gevoel te weten dat de kunst die je maakt, mensen kan helpen. Ik hoop dat in de toekomst vaker en vaker te kunnen realiseren. Kunst wordt gemaakt door mensen, voor mensen.A friend in Need, 50x60, olie op linnen canvas, november 2021.


105 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page